MRT betekent Motorische Remedial Teaching
MRT is een vorm van extra training binnen een
schoolse omgeving, voor kinderen die motorisch minder vaardig zijn. Met minder vaardig, bedoelen we kinderen die bijvoorbeeld:
- onhandig zijn
- vaak struikelen
- moeite hebben om mee te spelen op het schoolplein
- moeite hebben om mee te doen in de gymles
- het moeilijk vinden om netjes te schrijven
- het moeilijk vinden om te knippen en te knutselen
- moeite hebben met de concentratie
Door een beperking in motorische vaardigheden kunnen kinderen problemen krijgen met het ontwikkelen van basisvaardigheden, maar kunnen ze zeker ook minder zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgen.
MRT is enerzijds gericht op de motorische vaardigheden van kinderen en anderzijds op de sociaal emotionele vaardigheden van kinderen.
Bij motorische vaardigheden is een onderscheid te maken tussen de fijne en de grove motoriek. Bij fijne motoriek valt te denken aan bewegingen met de handen, zoals tekenen, schrijven, knippen, plakken, etc. Bij grove motoriek valt te denken aan bewegingen zoals lopen, rennen, huppelen, springen, hinkelen, etc. Dit zijn bewegingen die nodig zijn om bijvoorbeeld buiten te kunnen spelen of te kunnen sporten.
Bij Sociaal emotionele vaardigheden valt te denken aan angst bij het bewegen
( bijvoorbeeld hoge toestellen of koprollen), geen plezier hebben in bewegen en onzeker zijn of geen zelfvertrouwen hebben in beweegsituaties.
MRT kan plaatsvinden binnen een individuele of groepssetting. Hoe dit in zijn werk gaat, kunt u lezen onder het kopje MRT aanpak.
Deze website is met Jimdo gemaakt. Registreer je nu gratis op https://nl.jimdo.com